Dönüm nedir, ne demek, nasıl hesaplanır, neye karşılık gelmektedir. Dönüm bir alan ölçüsü birimi olup evrensel bir ölçü birimi değildir. Bu yüzden tapu işlemleri gibi resmi işlerde 'dönüm' kullanılmaz, geçersizdir. Resmi işlemlerde dekar yada metrekare (m²) kullanılır. Türkiye'nin her tarafında 1 dönüm = 1Dekar ( 1000 metrekare ) olarak kullanılmasa da, genel olarak 1 dönüm = 1 Dekar (1000 metrekare ) olarak kullanılmaktadır. Bazı il, ilçe ve köylerimizde bu durum farklılık gösterdiği için, burada yaşayan halkımız 1 dönüme 1,3 dekar - 1,5 dekar - 1,6 dekar- 2 dekar - 2,5 dekar vb. civarlarda alanları eşdeğer kullandığı için dönüm-dekar karışıklığına sebep olmuştur. Hatta bu durum on yıllardan beridir de aynı şekilde devam etmektedir. Öyle ki, google verilerine göre ülkemizde 'Dönüm' kelimesi 'Dekar' kelimesinden en az 3 kat daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle çiftçilerimiz tarafından kullanılan dönüm kelimesi madem yanlış ise doğru değilse, neden bir türlü dönüm kelimesinden vazgeçilip dekar kelimesine dönüşmüyor. Dekar ile dönüm aynı şey mi ?
Dönüm nedir ve neden dönüm yerine halen dekar kullanılmıyor sorusunun cevabını anlamak için dönümü hangi bölgeler 1 dekar alan biriminden farklı şekilde kullanıyor bunu iyi anlamak gereklidir. Çünkü 1 dönümü 1 dekardan farklı alan değerlerinde kullananlar var olduğu sürece bu karmaşa devam edecektir. Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi 'dönüm' kelimesinin kullanım oranı google kaynaklarına göre 'dekar' kelimesine göre en az 3 kat daha fazla kullanılmaktadır ülkemizde.
Örneğin Konya ilimizi örnek alacak olursak, Konya ili, ülkemizde tarımın en iyi şekilde yapılmaya çalışıldığı, teknolojiyi yakından takip eden, ülkemizin en çok tarım arazisine sahip, ortalama verimleri de son derece yüksek olduğu bir yerdir. Gelin görün ki Konya halkının bır kısmı 1 dönümü 2.5 dekar olarak, bir kısmı da 2 dekar olarak kullanıyor. Karapınar, Beyşehir, Ereğli, Çumra gibi Konya'nın güneyindeki ilçeler 2,5 dekarı 1 dönüm kabul ederken, Sarayönü, Kadınhanı gibi Konya'nın kuzeyindeki ilçelerde 2 dekarı 1 dönüm olarak kabul ediyorlar. Bunun sebebi Konya çiftçisinin dünya standartları nedir, dekar nedir vb. kavramları bilmediği için mi yoksa başka bir şey mi ? Tabii ki başka bir şey. Çünkü Konya çiftçisi dedelerinden ve babalarından öğrendiği çiftçilik mesleğinde arazisinde işlem yaparken el alışkanlıklarını hep 2-2,5 dekara göre yani onlara göre 1 dönüme göre alıştırmış. Bu şekilde daha kolayına gelmiş. Bu şekilde de devam etmiş. Sonrasın da tarlasındaki verim hesabını yaparken de, satarken de, sürerken de hep 'Konya Dönümü' kavramına göre çalışmışlar. Alışık olmayanlara ters gelse de alışmayanlar için bir sorun yok. Herkes nasıl kolayına gelirse öyle devam ediyor. Sonuç olarak 'Konya Dönümü' dediğimizde bile yine sabit bir değer olmayıp ilçesinden ilçesine değiştiğini görüyoruz.
Tabii ki sadece Konya ilimiz değil. İzmir Bergama ilçesinde 1 dönümü 1,6 dekara göre kullanılıyorken, İzmir Ödemiş ilçesinde 1 dönümü 2 dekar yerine, İzmir Kiraz ilçesinde 1 dönümü 1,406 dekar yerine, Nevşehir Hacıbektaş ilçesinde 1 dönümü 1,6 dekara göre hesap edilmektedir. Görüldüğü üzere aynı ilde bile 1 dönüm dediğimizde dekar karşılığı olarak 3 ayrı alandan bahsetmiş oluyoruz.
Biz dönüm nedir, neden dekar değil de dönüm kullanılıyor sorusunun cevabını açıklarken her ne kadar alışkanlıklar bu hale getirmiş desek te özellikle İzmir Kiraz örneğinde olduğu gibi 1 dönüm = 1,406 dönüm olarak kullanılması, arazilerin miras olarak bölüştürülmesi aşamasında eldeki var olan arazileri, örneğin 5 mirasçı kardeş, farklı farklı yerdeki arazileri 5 eşit parçaya bölerken, pay ederken ortak bölenlerinin en büyüğü belki de 1,406 dekara karşılık geldiği için böyle oldu. Bu sayede herkese metresine kadar eşit alan düşmüş oldu.
Yine bir ihtimalde halk tabiri ile 'Babanın tarlasını mı adımlıyorsun' gibi tarlaları ölçerken olabildiğince büyük adımlar ile ölçülür. Dönüm kavramına tarihsel olarak baktığımızda belki de geçmişte adım usulü tarla bölüşülürken 1 adımın 1 metreden büyük değerlere gelmesi sebebi ile yöreden yöreye dekar ile dönüm arasındaki farkın ve karmaşanın ortaya çıktığı kanaatindeyiz. Şöyle ki adımlama usulü ile tarla alanı ölçümünde tüm adımların eşit olmasını, ancak atabildiğiniz kadar büyük adım atarak sağlayabilirsiniz. Eğer küçük küçük adımlar ile tarla ölçümü olsaydı bir adım örneğin 102 cm geliyorsa diğer adım 110 cm, diğeri 111 cm, diğeri 120 cm gelebilirdi. Ama en büyük büyük adım ile tarla adımlandığında bu konuda tecrübeli birisi örneğin en büyük adımı 1,5 metre hemen hemen tüm adımlarını 1,5 metre olarak atabilir. Hatta anlaşılan şu ki Konya dönümünün 2,5 dekara yani 2500 metrekareye karşılık geldiğini düşünürsek uzun ve genişlikten 1000 adım atıldığında 1 dönüm olması için bir adımın yaklaşık olarak 1.5811 metre olduğu anlaşılmaktadır. Her şeyin ihtiyaçtan kaynakladığını varsaydığımızda çiftçilerimiz her seferinde arazi ölçüm cihazlarıyla tarlasını başkasına parası karşılığı ölçtüreceğine, en pratik şekilde adımlayarak kendisi ücretsiz ölçebilmektedir. Bu sayede çiftçilerimiz ekstra topoğrafik ölçüm cihazları ile ölçüm vb. masraflara girmeden bu işi kolayca halletmişlerdir. Halende adımlama usulü çiftçilerimiz tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır. Hatta öyle ki bölüşülen arazilerin resmi tapu deviri işlemleri yapılırken tapu kadastro personelleri ölçtüğünde kardeşlerden bir tanesinin daha çok araziyi yıllardır ektiği, diğerinin daha az ektiği gibi konuların ortaya çıktığına halende rastlamaktayız.
Dekar ile dönümüm aynı şey mi, dönüm ile dekar farklı mı, farklıysa farkı nedir ? 1 dönüm kaç dekara eşittir, kaç hektara eşittir? sorularının cevabını yukarıdaki anlattıklarımıza göre cevaplandırdığımızda dönüm ile dekarın halk dikinde aynı şey olmadığını söyleyebiliriz. Her ne kadar bazı kanunlarda bu konuda dönüm ile dekarı aynı şey olarak nitelese de, dönüm kavramını ortaya çıkaran halkımız halen ikisini farklı değerlerde kullanabilmektedir. Verdiğimiz örneklerde aynı ilimizin farklı ilçelerinde bile dönüm farklı değerlere sahip.
1 dönüm neye eşittir konusunda, Konya'da 1 dönüm neye eşittir, İzmir Bergama'da 1 dönüm neye eşittir, İzmir Kiraz'da 1 Dönüm neye eşittir, İzmir Ödemiş'te 1 dönüm neye eşittir karşılığı nedir ? Verdiğimiz her örnekte 1 dönümün farklı bir alana karşılık geldiğini söylemiştik. Ancak resmi işlemlerde zaten dönüm değil dekar kullanılmaktadır. Ayrıca da bu konuda karmaşaya mahal olmaması için çıkan kanunlarda da 1 dönümün 1 dekara olarak kullanılması gerektiğinden bahsedilmiştir.
Konya dönümü, Konya ilimizin tarım arazilerinin çok geniş ve verimli olması sebebiyle en meşhur, en çok adı geçen dönümdür. 1 Konya dönümü kaç dekardır. Konya ilimizde tek bir dönüm mü kavramı mı vardır. Tüm bu soruların cevabını yukarıdaki Dekar ile dönüm Aynı Şey mi ? bölümünde detaylı şekilde açıkladık.
1 dönüm ne kadar eder hesabını yaparken 1 dönümün 1 dekar olarak kullanıldığı yörelerimizde 1 dönüm 1 dekara denk gelir. Resmi tüm işlemlerde 1 dönüm 1 dekara karşılık gelir. Dolayısıyla 1 dönüm = 1000 metrekare eder. 100 dönüm = 100000 metrekare eder.
1 dönüm kaç hektar, 1 hektar kaç dönüm hesabını yaparken, 1 dönümü 1 dekara eşdeğer kabul edersek 1 dönüm 0,1 hektara alana karşılık gelir. Yani 10 dönüm 1 ha (hektar) alana karşılık gelir.
Dönüm hesaplama nasıl yapılır, 1 dönüm kaç dekar eder. 1 dönüm kaç m² eder. 2 dönüm kaç dekar, 3 dönüm kaç dekar, 100 dönüm ne kadar, 400 dönüm ne kadar, 1000 dönüm kaç hektar, kaç dekar gibi soruların cevabını hesaplarken Sanırım bu konuda gerçek anlamda konuyu anlatabildiğimizi düşünüyoruz. Geçmiş tarihlerden beri neden bu konuda bir muamma var bilgi verdik.
1000 metrekare kaç dönüm hesabında, eğer 1 dönüm=1 dekar olarak kabul edersek 1000 metrekare=1 dönüm olacaktır. 2 dönüm 2000m metrekare olacaktır. Ancak yukarıda anlattığımız gibi resmi olmayan yerlerde halen halkımız tarafından 1 dönüm kaç dekar eder dediğimizde farklı değerler söz konusu olduğu için bir yerde dönüm kelimesi geçiyorsa muhakkak bunun kaç dekara denk geldiğinin kastedildiğinin açıklığa kavuşturulmasında fayda vardır.
1 dönüm kaç metredir diye bir şey olmaz. Çünkü dönüm kavramı bir alanı kasteder. Doğrusunun 1 dönüm kaç metrekaredir şeklinde olması gerekir. İlle de metre olarak bir değer verilecek se ve 1 dönümün 1 dekara denk geldiğini kabul edersek, 1 dönüm örneğin 20 metre x 50 metre = 1000 metrekare bir alandır diyebiliriz.
On dönüm bostan yan gel yat Osman atasözünde de geçtiği gibi dekar değil yine dönüm geçiyor. Yani halkımızın alışkanlığı değişmiyor. Bu atasözünün, yada bu deyimin anlamına bakalım. 'On dönüm bostana bakmak çok kolay, hiç çalışmayı gerektirmez, üstüne üstlükte iyi para kazandıran bir tarım mahsulü olduğu için bu da Osman'a yeterlidir' anlamı çıkıyor ki geçmişte doğru olsa bile şu an her türlü yanlış bir deyimdir. Günümüzde 1 dönümü isterseniz Konya dönümü ile yani 2,5 dekar saysak ve 10 nüme yani 25 dekar tarlaya ister karpuz ekelim, ister kavun ekelim, yine de bir ailenin masrafını çıkartır mı belli değildir. Çıkartsa çıkartsa Adana gibi erkenci karpuz hasadı yapılan bölgelerde olursa fiyatlar düşmeden satılırsa bir işe yarayabilir. Diğer bölgeler her zaman iyi sonuç vermeyebilir. Konu açılmışken de karpuz verimini inceleyelim.
1 dönüm karpuz tarlasının verimini 1 dönümü 1 dekar kabul ederek hesaplayalım. Eğer çeşit olarak kabak aşılı bir çeşit ekiliyorsa ,karpuz tarlasının dönümünden iyi bakılırsa en az 5 ton, en yüksek 10 ton karpuz hasadı yapılabilir. Tohumdan ekilmiş aşısız karpuzlarda bu verime ulaşmak kolay değildir ancak bu karpuz çeşidinin de fiyatı yüksektir, kalitesi daha iyidir. Ülkemizde yaş sebze meyve olarak en fazla dalgalanmaya yaşayan ürünlerden birisi de karpuz olup son yıllarda neredeyse üreticisinin elinde kalmıştır. Çiftçiler zararına satmak zorunda kalmıştır.